Всекидневната чаша чай намалява риска от диабет тип 2 и затлъстяване.

Анализ на данни от 50 страни показва, че сред нациите, които консумират най-големи количества черен чай, случаите на заболяването са най-малко. Проучването сочи още, че повишената консумация на напитката е свързана и с по-нисък процент на затлъстяване.

Учените смятат, че процесът на ферментация на черния чай влияе върху производството на сложни флавоноиди с полезни за здравето свойства.

Авторите на анализа отбелязват, че той не разкрива причинно-следствена връзка между консумацията на черен чай и понижения риск от диабет тип 2 и затлъстяване, а само установява наличието на подобна зависимост.

Според данните най-голяма е консумацията на черен чай в Ирландия – два килограма на глава от населението годишно. Следват Великобритания и Турция. В трите държави е отчетен най-нисък процент на заболявания от диабет спрямо страните, където се консумират по-малки количества, като например Бразилия, Мароко и Мексико.