Филмът на „Марвел” „Черната пантера” (Black Panther) е големият победител в класацията на бокс-офисите за събрани средства от прожекции през изминалата 2018 г. в Съединените щати, откъдето идват повече от 1/3 от приходите на блокбастърите. Сумата надхвърля $700 млн. според най-известната платформа за кино критика IMDb.

Филмът разказва историята на Тчала, крал на Уаканда, чиято власт е поставена под въпрос от някогашен враг на баща му. Конфликтът поставя под въпрос съдбата на царството, а младият владетел трябва да използва наследената сила на Черната пантера, за да се справи с враговете си.

Втората позиция заема отново заглавие на "Марвел": „Отмъстителите: Война без край” (Avengers: Infinity War). Приходите на блокбастъра са над $678 млн.

Ако се броят обаче приходите и от световните прожекции на лентата, класацията за най-доходоносен филм се оглавява от „Отмъстителите: Война без край” с $2,04 млрд., а на втора поцзиция с почти двойно по-малко е „Черната пантера” с $1,35 млрд.

Филмът беше дългоочакван от феновете на комиксите, защото събираше на едно място всички герои от "Вселената на Марвел". Съдбата на света беше заложена на карта в зрелищната и смъртоносна битка със злодея Танос. Лената се явява кулминация и предпоследна крачка към финализиране на тази сюжетна линия, защото договорите на повечето основни актьори изтичат. 

Третото място на почетната стълба заема анимационният филм „Феноменалните 2” (Incredibles 2). Той е донесъл на създателите си близо $609 млн. Освен по приходи, продължението на компютърно-анимираната лента за семейството супергерои е рекордьор и по награди – от четири номинации за „Оскар”, филмът грабна всичките 4 статуетки.

Джурасик свят: Паднало царство” (Jurassic World: Fallen Kingdom) се нарежда на четвърта позиция с близо $200 млн. по-малко приходи от третия в класацията. Лентата е реализирала над $416 млн. Филмът е продължение на "Джурасик Свят" от 2015 г. и е петата част от поредицата. Колин Тревъроу и Дерек Конъли отново са сценаристи, а режисьор е Хуан Антонио Байона.

В челната петица се нарежда още един филм на „Марвел” – втората част на „Дедпул” (Deadpool 2). Устатият супергерой е изкарал за създателите си приходи възлизащи на $318 млн.

В челната десетка се нареждат още „ Д-р Сюс:Гринч” (Dr. Seuss' The Grinch) с $223 млн,, на седма позиция и 3 милиона по-малко е продължението на касовата поредица с Том Круз – „Мисията невъзможна: Разпад” (Mission: Impossible - Fallout). 

Осмо място заема друг филм от "Вселената на „Марвел” – „Ант-мен и Осата” (Ant-Man and the Wasp). Втората част на поредицата за супергероя-мравка има приходи от $216 млн. На девета позиция, с $213 млн., е лентата „Соло: История от Междузвездни войни” (Solo: A Star Wars Story). На последно място по заработени приходи в Топ 10 е историята за популярния анти-герой от "Вселената на „Марвел” – „Венъм” (Venom). Той е заработил на създателите си $212 млн.   

В челната тройка на списъка с най-чаканите блокбастъри за 2019 г. отново се нареждат заглавия, създадени от „Марвел”: „Капитан Марвел”, „Отмъстителите: Край на играта” и „X-Мен: Тъмният феникс”. Дали ще подобрят рекордите от тази година, предстои да разберем.