Американски учени от университета на Охайо са открили в чая от лайка апигенин - съединение, което притежава противоракови свойства.
Клетките на рака на гърдата живеят по-дълго от обикновените и се разпространяват по-лесно. Съединението решава тези проблеми, като едновременно прави рака чувствителен към химиотерапия.
Апигенинът забавя прогресирането на раковите клетки в гърдата по три начина: води до клетъчна смърт при тях, инхибиране на клетъчната пролиферация и до намаляването на влиянието на ген, свързан с растежа на тумора.
Освен в чая от лайка, апигенинът може да бъде открит в магданоза и целината, а също в много плодове и зеленчуци. Той притежава и противовъзпалителни свойства. Помага на протеините да коригират аномалиите в РНК, причина за 80% от случаите на рак.
Изследване на американските учени е показало, че апигенинът се свързва с около 160 протеина в човешкото тяло. Сред тях най-важният е hnRNPA2. Възможно е по аналогичен начин да действат и други противоракови съединения от хранителните продукти. Повечето лекарства въздействат само на една молекула.