В продължение на почти 10 г. стенният часовник в храма Буншун Сакано в Япония напомня за деня, в който смъртоносно цунами, породено от земетресение, почти унищожи североизточното крайбрежие на страната и отне живота на над 18 000 души, пише "Гардиън"

Той спира да тиктака малко след първата вълна на 11 март 2011 г.

Главният свещеник на будисткия храм Сакано спасява часовника от отломките, почиства го и намотава пружината му, но стрелките отказват да помръднат.

На 13 февруари тази година - само седмици преди 10-ата годишнина от бедствието, същият регион бе ударен от ново мощно земетресение, описано от сеизмолозите като вторичен трус от бедствието през 2011 г.

На следващата сутрин Сакано отива да провери главната зала за повреди и чува тиктакащ звук. 100-годишният часовник, който остава безмълвен дори след многократно почистване, отново се движи.

„Това ме тласка да продължа напред с нова решителност“, казва 58-годишният Сакано пред местен вестник.

Представител на производителя на часовника обяснява, че е възможно махалото, което е спряло преди 10 г., да е започнало да се движи отново заради земетресението през февруари или прахът, който се е натрупал вътре, да се е разместил.

Часовникът е източник на вдъхновение за Сакано, който се заема да помага на местната общност след цунамито. През 2012 г. свещеникът отворя кафене за хора, чиито домове са разрушени от природното бедствие.

Заради пандемията от COVID-19 и последвалата криза свещеникът се чуди дали да не сложи край на доброволческата си дейност, но когато часовникът – безмълвният стожер на храма, започва да тиктака отново, Сакано го приема за знак от съдбата и се отказва от първоначалното си решение.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!