На 11 март 2011 година Япония бе разтърсена от най-голямото бедствие в историята си - земетресение с магнитуд от 9,0 по скалата Рихтер, цунами и ядрена катастрофа.

На този ден над 18 500 души загубиха живота си, а над 150 000 бяха евакуирани заради радиация - мощното цунами разруши три от блоковете на електроцентралата "Фукушима". Това е най-тежката ядрена авария в световен мащаб след тази в Чернобил през 1986 г.

Снимка: Reuters

Япония бързо стъпи на крака и възстанови щетите от пагубното природно бедствие. Това, което преди една декада бяха сякаш картини от бойно поле, днес са спретнати градове, села, земеделски площи. На повечето места сякаш нищо не се е случвало.

Има обаче и кътчета, където часовникът е спрял преди десетилетие.

Снимка: Getty Images

Футаба се намира на 4 км. западно от АЕЦ „Фукушима” и е почти безлюден. Официалното население е 0 жители. Домовете, детските градини и училищата са празни, по улиците не се чува смях, нито пък шум от градски транспорт.

Снимка: Getty Images

Tочно преди 10 години 7000 души са принудени да се евакуират от домовете си, оставяйки зад себе си уюта и топлината на ежедневието си. Неговата неподвиждност сякаш задава въпроса „Защо на мен?”.

Снимка: Getty Images

Според правителството ще са необходими още 40 години и хиляди работници, които да обезопасят мястото и да върнат живота в него, тъй като Футаба все е още е „забранена за живеене зона”.

Подобно е положението и в съседните Нами, Томиока и Окума.