Бургас ще бъде под морското равнище ако повишаването на световните океани продължи, сочат нови карти и визуализации на „Клаймът сентрал“.

Около 10% от световното население живее близо до морето и би загинало ако вредните емисии в атмосферата не се ограничат и това не спре повишаването на Световния океан.

Визуализациите са създадени от НПО-то, за да покажат как би се променил светът ни ако не спрем глобалното затопляне.

На снимката по-долу можете да видите Бургас. От дясно е Бургас днес, а от ляво – Бургас, когато световната температура се повиши с 4 градуса по Целзий и нивата на океана също се повишат. При най-неблагоприятния сценарии градът ще бъде под морското равнище и ще е на практика необитаем.

От НПО-то отбелязват, че ако човечеството успее да постигне най-амбициозните цели на Парижкото споразумение за климата това може да намали повишаването на океаните наполовина.

Тук можете да видите сравнение с Бъкингамския дворец в Лондон:

Според изчисленията Земята ще достигне температури от 3 по Целзий до 2100 година.

А това е Статуята на свободата:

Изчисленията показват също, че големи градове в Калифорния, Тексас, Флорида и Луизиана в Съединените щати, както и много други по цял свят ще бъдат под вода.

Тук визуализацията показвата емблематичната опера в Сидни:

Част от мерките, които човечеството може да предприеме в отговор на тази бъдеща криза, освен наложителното ограничаване на вредните емисии, е да премести големи градове на по-високи места или да се изградят ограждащи конструкции около океаните и моретата, които да спират водата.