Спорът между Германия и Турция за дюнер кебапа става сериозен. Турция иска да използва приложение на ЕС, за да определи какво е разрешено – с ясни спецификации по отношение на месото, подправките и подготовката.
За много снек барове в Северен Рейн-Вестфалия това би било кулинарна катастрофа, съобщава RTL.
Независимо дали е за бърза обедна почивка или се яде в движение, месният кебап има много фенове. Евентуална забрана наистина би ги разстроила.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Международната асоциация на дюнерите (UDOFED) вече представи предложение до ЕС. Името Döner трябва да бъде защитено като традиционен специалитет. Предложението включва подробна разбивка на това как се приготвя оригинален дюнер. В него се посочва, наред с други неща:
„100 кг месо от едър рогат добитък на възраст най-малко 16 месеца или месо от бут и/или гръб от овце на възраст най-малко шест месеца.“ Точното количество подправки също е предписано.“
Ако заявлението наистина бъде одобрено, това би означавало края на пътя за пуешки и телешки дюнери например. Трябва да се намери друго име – примерно „джоб“. Но повечето фенове на дюнер кебапа в германския град Есен изобщо не харесват това.
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте btvnovinite.bg във VIBER
Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK