Борбата между Турция и Германия за дюнера ескалира, след като Анкара изпрати предложение до ЕС

Международната асоциация на дюнерите настоява да се приеме рецепта за оригинален дюнер, а ако се изпозлва друго месо, да се нарича „джоб“

Снимка: iStock

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  14:04 ч. 15.04.2025 г.

Спорът между Германия и Турция за дюнер кебапа става сериозен. Турция иска да използва приложение на ЕС, за да определи какво е разрешено – с ясни спецификации по отношение на месото, подправките и подготовката.

За много снек барове в Северен Рейн-Вестфалия това би било кулинарна катастрофа, съобщава RTL.

Независимо дали е за бърза обедна почивка или се яде в движение, месният кебап има много фенове. Евентуална забрана наистина би ги разстроила.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Международната асоциация на дюнерите (UDOFED) вече представи предложение до ЕС. Името Döner трябва да бъде защитено като традиционен специалитет. Предложението включва подробна разбивка на това как се приготвя оригинален дюнер. В него се посочва, наред с други неща:

„100 кг месо от едър рогат добитък на възраст най-малко 16 месеца или месо от бут и/или гръб от овце на възраст най-малко шест месеца.“ Точното количество подправки също е предписано.“

Ако заявлението наистина бъде одобрено, това би означавало края на пътя за пуешки и телешки дюнери например. Трябва да се намери друго име – примерно „джоб“. Но повечето фенове на дюнер кебапа в германския град Есен изобщо не харесват това.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK