"Благодаря ти, че остана" - това са думите, с които Питър Маршал кани съпругата си Лиза на втория им сватбен танц, който се случва 20 г. след началото на техния романс. 

"Беше просто вълшебно, направо като от приказка", разказва Лиза пред "Уошингтън пост".

Снимка: Facebook/ Oh Hello Alzheimer\'s

54-годишният мъж има начален стадий на Алхаймер и не помни последните пет години от живота си, но това не му пречи да се влюби за втори път в съпругата си, която е неотлъчно до него през всички посещения в болницата и безсънните нощи.

Снимка: Facebook/ Oh Hello Alzheimer\'s

Историята се развива в американския щат Пенсилвания. Първите признаци за коварната болест при Питър се проявяват през 2017 г., когато той започва да забравя пътя до дома си, както и някои думи.

"Вместо думата "самолет" казваше "това нещо, което се издига в небето", обясни съпругата му. 

Снимка: Facebook/ Oh Hello Alzheimer\'s

През 2018 г. след преглед при невролог става ясно, че той е болен от Алцхаймер. През януари 2019 г. паметта на Питър се влошава и той напуска работата си.

През следващата година съпругата му става негов болногледач на пълен работен ден. Не след дълго Питър започва да я приема за именно такава.

26 април 2021 г. се превръща в един от най-щастливите дни в живота им и те си казват "да" за втори път.

Снимка: Facebook/ Oh Hello Alzheimer\'s

След сватбата когнитивните способности на Питър намаляват още по-бързо. Сега той прекарва почти час в оправяне на леглото си всеки ден и се нуждае от постоянно наблюдение, но снимките от щастливия им ден му помагат да си спомни колко е обичан.