Съоснователят на "Майкрософт" Бил Гейтс отново е начело на класацията на сп. Форбс" за най-богатите хора в света. Други двама милиардери от технологичния сектор бързо се изкачват в списъка.

Състоянието на 60-годишния Гейтс се оценява на 75 млрд. долара, т.е. с 4,2 млрд. долара по-малко спрямо миналата година, когато отново той беше начело на списъка на най-големите богаташи в света. Всъщност той оглавява класацията през 17 от последните 22 години.

Втори е 79-годишният испанец Амансио Ортега, натрупал състоянието си в модната индустрия като ръководител на модна империя, известна най-вече с марката "Зара".

Той има 67 млрд. долара, или 2,5 млрд. долара повече, спрямо миналата година, когато беше четвърти по богатство.

Амансио Ортега
Снимка: Getty Images

Американският инвеститор Уорън Бъфет запазва третото място с 60,8 млрд. долара, а четвърти е мексиканският телекомуникационен магнат Карлос Слим с 50 млрд. долара.

Сред включените в класацията Слим е загубил най-много пари през миналата година - 27,1 млрд. долара.

Карлос Слим
Снимка: Getty Images

Шефовете на "Фейсбук" Марк Зукърбърг и на "Амазон" Джеф Безос за първи път са сред десетимата най-богати на планетата със съответно 44,6 млрд. долара и 45,2 млрд. долара.

Марк Зукърбърг
Снимка: Getty Images

Милиардерите в света са 1810, посочва "Форбс". Миналата година са били 1826. Общо те притежават 6,48 трилиона долара спрямо 7,05 трилиона преди година.

Значително влияние върху класацията тази година са оказали колебанията на световните пазари, отбелязва изданието.

В списъка има 190 жени спрямо 197 през 2015 г., като най-богатата сред дамите е французойката Лилиан Бетанкур, която на 11-а позиция с 36,1 млрд. долара, натрупани от бизнес с козметика.

Най-младите милиардери в света са сестрите от Норвегия Александра и Катарина Андерсен (само на 19 и 20 години) благодарение на дяловете от тютюневата империя на баща им.

Държавата с най-много милиардери е САЩ (540), следвана от Китай (251), Германия (120), Индия (84) и Русия (77).

За първи път като най-богатият човек в Русия е посочен Леонид Михелсон – основният акционер на независимия производител на газ "Новатек", който е на 60-та позиция в класацията.