Би Би Си определи лентата на Дейвид Линч „Мълхоланд драйв” за най-добрия филм на XXI в. Проучването е вдъхновено от предишна класация на британската корпорация, в която бяха поместени 100-те най-добри американски филма на всички времена.

„Редакторите ни с изненада установиха, че в тази класация попаднаха само шест филма, заснети след 2000 г. Искаме да докажем, че този век ни е дал качествено кино, което ще остане във времето”, пише на сайта на Би Би Си.

За да определят кои са 100-те най-добри американски филма на XXI в., редакторите са се допитали до 62 филмови критици от цял свят. Всеки от тях е изпратил свой списък.

Челната позиция е за класиката на Дейвид Линч „Мълхоланд драйв” от 2001 г., второ място е за „В настроение за любов” на Уонг Кар-уай от 2000 г., а третата позиция е заета от „Ще се лее кръв” на Пол Томас Андерсън от 2007 г.

В класацията е включен и „Лудият Макс” на Джордж Милър от 2015 г., а един от малкото анимационни филми, успяли да се класират е „WALL-E” на Андрю Стантън.

В класацията попадат филми на Куентин Тарантино, Баз Лурман, Ким Ки-дук, Джим Джармуш, Ларс фон Триер и много други.

Пълният списък с филми можете да видите тук.