През 1995 г. журналистът на Би Би Си Мартин Башир си осигурява интервю с Даяна, като ѝ показва фалшиви банкови документи за извършен аборт на бавачката на нейните деца Уилям и Хари.

Чрез тази измама Мартин Башир внушава на Даяна, че принц Чарлз има връзка с бавачката и тя склонява да даде голямо интервю за предаването „Панорама“.

В легендарното интервю Даяна прави признанието, че в брака ѝ с принц Чарлз е „малко пренаселено“ и всъщност са били „трима“ – визирайки дългогодишната приятелка на принца Камила Паркър Боулс. Даяна и Чарлз са разделени от 1992 г., но именно интервюто пред Би Би Си принуждава кралица Елизабет да поиска от двойката официален развод. През 1996 г. той става факт.

Тиги Лег-Бурк с приц Чарлз и Хари през август 1993 г.
Снимка: Getty Images

Наскоро стана ясно, че Мартин Башир няма да бъде подведен под отговорност, тъй като полицията не вижда в действията му престъпление.

Според британския вестник „Телеграф“ обаче Би Би Си ще плати на бавачката Тиги Лег-Бурк обезщетение от поне 137 000 долара.

Източникът на „Телеграф“ е цитиран да казва „Тиги Лег-Бурк бе в центъра на манипулацията, извършена от Мартин Башир, и е добре, че медийната корпорация оценява нанесените й щети“. Според изданието обезщетението ще бъде изплатено скоро.

Тиги напусна работата си в Бъкингам през 1999 г., след като се омъжи. В момента тя живее в Уелс и все още не е коментирала новината.

Принц Хари с бившата си бавачка през април 2006 г.
Снимка: Getty Images

През месец май Би Би Си обяви резултатите от своето вътрешно разследване. Докладът, изготвен от бившия член на Върховния съд лорд Джон Дайсън, доказа, че 58-годишният Башир е използвал навремето две фалшиви банкови извлечения, за да манипулира Даяна и да си осигури интервю с нея.

Повече по темата можете да научите в LadyZone.bg.