Един от най-редките видове примати на планетата – Димен мангабей, който се роди преди три седмици в Лондонския зоопарк, ще носи името Бъз Олдрин, съобщи Лондонският зоопарк.

Маймунчето е кръстено на американския астронавт, заради навършването на 50-тата годишнина от кацането на Луната. Едуин „Бъз” Олдрин е вторият човек, стъпил на земния спътник, след Нийл Армстронг на 20-ти юли 1969 г.

Зоолозите са на мнение, че приматът е важно допълнение към Европейската програма за размножаване на застрашени видове (EEP). Димен мангабей се среща само в западните части на Африка.

Видът се отличава с отлични умения за катерене и скачане. Въпреки че предпочитат клоните на дърветата, Димен мангабей се чувства добре и на земята.

Освен това приматите са и добри певци – техният глас може да възпроизвежда различни звуци като ръмжане, лаене или крякане.

За момента малкият Бъз е сгушен в обятията на майка си – Ачимото, но посетителите на зоопарка в Лондон може би ще имат възможността да го видят самостоятелно през следващите дни.