Серията графити, която се появи миналата седмица в редица курортни градове в източните английски графства Съфолк и Норфолк, е нарисувана от уличния художник Банкси, предаде Франс прес. Загадъчният стрийт артист лично е потвърдил авторството им, публикувайки видео в "Инстаграм", което улавя моменти от създаването на графитите.

Поредицата, озаглавена "Голямата британска спрей ваканция", включва девет произведения. Сред тях е рисунка на плъх, който седи в шезлонг и държи в лапите си коктейл с мартини. Произведението се намира на плажа в пристанищния град Лоустофт.

На стената на къща, до която е поставена кофа за боклук, Банкси е изобразил чайка, която се спуска върху отпадъците. В парка на Лоустофт се е появила творба, озаглавена "Всички сме в една лодка", изобразяваща тройка деца моряци. Корпусът на плавателния е направен с помощта на скрап, който според "Скай нюз" впоследствие местните власти са премахнали.

Снимка: Reuters

В град Горлстън-он-Сий на стена, пред която е поставена пейка, Банкси е нарисувал щипка, с каквато се улавят играчките в автоматите, разположени по кейовете на популярни английски курорти. Когато някой седне на пейката, се създава впечатлението, че щипката ще го хване за главата.

Над автобусна спирка в курортния град Грейт-Ярмут художникът е изобразил танцуваща възрастна двойка и акордеонист.

Снимка: Reuters

На плажа в Кромър стрийт художникът е нарисувал графити, изобразяващи няколко рака, единият от които държи табела, предлагайки луксозни раковини на свои голи събратя. В Кингс Лин Банкси е трансформирал паметника на изобретателя Фредерик Савидж (1828-1897), поставяйки сладолед в ръката му и прикрепяйки му изплезен език.

Снимка: Reuters

Британските медии отбелязват, че появата на серията графити е допринесла за увеличаването на потока от туристи към тези градове.