Германският автомобилен гигант BMW представи новия си модел кросоувър XM Concept. За да заснемат рекламата на най-мощния и скъп автомобил в портфолиото си, компанията е избрала Шумен и паметника „Създатели на българката държава“.

Клипът има за цел да представи футуристичната и агресивна визия на автомобила, която изпреварва времето си, според компанията.

Шуменският паметник е построен през 1981 г. и показва историята на Първата българска държава. Архитектурният комплекс включва огромни фигури на българските владетели Аспарух, Тервел, Крум, Омуртаг, Борис I и Симеон I.

По мемориала са изобразени още военни победи и приемането на славянската писменост. Видеото за рекламата е снимано през септември, като според регионални медии, пътят към паметника е бил затворен и е пазено в тайна точно какви снимки се осъществяват на мястото.

Новият модел ще започне да се продава от следващата година, като се представя за най-скъпия и мощен кроуоувър на германската марка, но същевременно и екологичен. BMW Concept XM се състои от 4,4-литров V8 двигател и електродвигател с обща мощност 750 к.с.

Въпреки че е изграден като прототип на моделите X5, X6 и X7, новият флагман на марката има напълно различна визия.

Цените все още не са обявени, но се очаква да стартират от около 130 000 евро – 150 000 евро.