България – световен шампион! Веселин Иванов от Сливен спечели световното първенство за... най-дълъг полет с хартиено самолетче.

Първенството се проведе в самолетен хангар в Залцбург, Австрия.

Самолетчето на победителя Веселин Иванов успя да прелети 53 метра и 22 сантиметра. След него се наредиха претендентите от Хърватия (51.22 м) и Япония (50.05 м).

На квалификациите за световното се явиха над 46 хиляди претенденти от цял свят. Само 200-те най-добри от тях, бях допуснати до финалите в Австрия. Събитието се провежда на всеки 3 години, като това е четвъртото издание на мондиала.

Ето какво сподели шампионът за bTV:

Здравей, Веселине, първо, как се нарича този спорт, има ли си име на български?

В България специално не знам как се нарича този спорт. Събитието се казва RedBull PaperWings и се провежда веднъж на всеки 3 години.

Последното беше 2012, сега е 2015-та и това ми е второ представяне и в Залцбург успях да ги победя всичките.

Състезанието е било разделено в три дисциплини, за дълго разстояние на полет, за най-добра въздушна акробатика и за най-продължителен полет. Ти в коя дисциплина се състезава?

Моята дисциплина беше longest distance това е най-дългото разстояние на полет и просто хвърляш ракетката от някакво определено разстояние и трябва да измине най-голяма дължина, най-дълго разстояние на полета.

На тренировките преди квалификациите успях да хвърля 58 метра, като световният рекорд е 69 метра и не помня колко точно сантиметра.

Снимка: Facebook
Имаш ли специална ракетата или ползваш най-обикновена техника на сгъване?

Ракетата, която ползвам е със специална форма, един приятел успя да ми я покаже 2012-а година, когато той се класира за първите 10. Сега се явихме с една и съща ракетка, но аз успях да победя.

Значи ключова е техниката ти на хвърляне.

Целта е да си използваш не само ръката, а цялото тяло. понеже само с ръката не става и също така и засилване. Все едно хвърляне на копие.

Снимка: Facebook
Къде се тренираш?

Специално точно преди това събитие тренирахме в спортния център на Техническия университет в София. Три тренировки успяхме да си направим с отбора и мисля, че бяха достатъчни.

Не е някакво системно занимание, просто като беше 2012-а състезанието си казах, че след световния финал ще се върна и ще стана победител.

Снимка: Facebook
Освен престижната статуетка, към наградата е имало и полет с реактивен самолет, разкажи ни за екстремното преживяване.

Чувството е невероятно! Съвсем нормален полет, просто самолетът е по-малък, по-мощен и когато пилотът тръгне да ускорява по пистата, буквално се залепяш за седалката. И някак си е по-различно, когато летиш със 700 километра в час и когато започне да прави завои, буквално ръцете ти започват да тежат от много силното натоварване.

Чувството е невероятно.