Зимата е сезон с многобройно рискови ситуации на пътя. Как можем обаче да сме подготвени за тях – автомобилният състезател Димитър Илиев направи демонстрация на живо в „Тази сутрин“.

Снимка: btvnovinite.bg

Единствената по рода си ледена писта на Балканите се намира у нас. Тя е дълга 1100 м, проектирана е от Илиев и целта е шофьорите да придобият реакции на опасен път в контролирана среда. По думите му именно ледът е най-голямата опасност на пътя през зимата.

„За всяка една кола, независимо каква е тя, най-същественото са гумите. Трябва да се постараем те да са в добро състояние, с добър грайфер и да е зимна. Всичко останало като течности, антифириз – трябва да бъде в добро състояние“, обясни професионалният шофьор.

Снимка: btvnovinite.bg

Състезателният автомобил на Илиев може да се използва за обучение на желаещите, които посетят ледената писта. Колата е около 285 коня, с много история в рали спорта.

Снимка: btvnovinite.bg

Състезателят обясни, че всеки шофьор се страхува да кара върху лед. По думите му има два вида занасяне: „недозавиване“ и „презавиване“. В първата опция при навит волан колата върви направи – тогава е необходимо да се отпусне педала на газта и да се изправи воланът. При втория вариант задницата на колата поднася и шофьорът трябва да навие контаволан и да отнеме от газта.

„При екстремна ситуация е решаващо спокойствието. Ако човек се отдаде на емоциите и се стресне – набие само спирачката, тогава рискът е много голям. Но ако запази самообладание и помисли как да реагира – ситуацията може да се овладее“, посочи Илиев и допълни, че при колите с ABS системи – не е проблем да се натисне спирачката, защото няма как да се блокират гумите.

Снимка: btvnovinite.bg

Още съвети от професионалния състезател Димитър Илиев – вижте във видеото!