Годината е 1987, мястото – Червеният площад в Москва в разгара на Студената война. Пространството около Кремъл е едно от най-охраняваните в света и до днес, но поради необясними причини в близост до Червения площад успява да кацне един малък нелегален самолет.

18-годишният германски авиатор Матиас Руст излиза от своя самолет „Чесна“ и се озовава в центъра на руската власт. Но как един тийнейджър авиатор успява да пробие защитата на Москва, остава необяснимо и до днес.

Като дете Руст имал единствено два интереса – летенето и ядрения Армагедон на Студената война. „Имаше едно постоянно чувство на страх, защото имаше конфликт и всички в Германия знаехме, че ако стане нещо ще ударят първо нас“, разказва Ръст за тези ранни години.

Снимка: Getty Images

През 1985 г. Михаил Горбачов поема властта в Русия и се появява поне малка надежда за промяна, но след като срещата между Съединените щати и Съветския съюз в Рейкявик, Исландия, през октомври 1986 г. не достига до консенсус за оръжейно разоръжаване, Руст съвсем губи надежда.

Именно тогава му хрумва идеята, че може да направи „невидим мост“ между Съветския съюз и Запада като прелети до Москва. „Ако мога да достигна Москва и да премина Желязната завеса без да ме прихванат, това би показало, че Горбачов има съвсем други връзки със Запада“, казва Руст. Младежът написал също и манифест в 20 страници, който да предаде лично на Горбачов.

Снимка: Getty Images

Без опит, но с много желание

До този момент младежът имал едва 50 часа летателно време. На практика полетът от Хамбург до Москва изглеждал невъзможен.

„Пресметнах шансовете си, горе долу 50 на 50 бяха. Реших да направя тестови полет до Рейкявик. Това означаваше да летя много дълго време над вода без почти никакви визуални ориентири. Помислих си, че ако успея да направя това, ще стигна и до Москва“, разказва Руст.

Пътуване отвъд Желязната завеса

На 13 май 1987 г. Ръст се качва в малката си „Чесна“ и излита от летище край Хамбург към Шетландските острови. На следващия ден лети до Фарьорските острови, а на 15 май стига до Рейкявик.

Момчето прекарва една седмица в исландската столица преди да продължи към Финландия. На 25 май каца във Финландия и Руст доказва пред себе си, че ще издържи в полета до Москва.

Вечерта на 27 май младежът излита с цел Стокхолм. Той е следен от контролната кула на летище Малми във Финландия. Руст изключва транспондера си, който предава данни към кулата. Казва за последно „Благодаря“ и „Довиждане“ и прави рязък завой наляво. Към Москва.