Август е най-доброто време да включим в хранителния си режим пресни зеленчуци и плодове – източници на витамини, които подсилват организма.

Специалисти от московската Държавна инспекция за качеството на селскостопанските продукти, суровини и храни (MosGIK) съветват в последния месец на лятото да се консумират пъпеши, дини и морски зърнастец (малки плодчета, използвани в древността за лечение на стомашни болести).

„За да напълните организма си с витамини, не пропускайте през август пресни череши, грозде и морски зърнастец. Изненадващо, в морският зърнастец се съдържат до 8% мазнини. В медицината маслото от морски зърнастец се използва за лечение на язви и други стомашно-чревни заболявания (стомашно-чревен тракт например)”, съобщиха за РИА Новости в от MosGIK.

Особено подходяща в горещото време е динята – плод с високо съдържание на железни соли, идеално утоляващ жаждата. „Пъпешът и динята могат да запълнят организма с липса на витамин С и каротин”, казват експертите.

Сливите и ранните сортове ябълки традиционно зреят през август. Голямото количество захари в тях определено няма да оставят безразлични почитателите на гурме, а за тези, които поддържат здравословен начин на живот, е необходимо да се отбележи високото съдържание на витамини и полезни макронутриенти в състава на тези плодове и техните хранителни свойства.

Последният месец на лятото ще зарадва с много здравословни зеленчуци. Доматите, сладките чушки и патладжаните са основните компоненти на августовското меню.

„И, разбира се, пресните картофи, богати на нишесте и витамин С. 300 грама картофи могат да задоволят 70-75% от дневната нужда на човека от витамин С”, отбелязват от MosGIK.

/БГНЕС/