Астронавтите на борда на Международната космическа станция (МКС) получиха 12 бутилки от скъпо френско вино, но няма да го пият. Алкохолът ще отлежава на борда на МКС с експериментална цел.
Бутилките бяха изпратени в космоса на борда на ракета, която пренася провизии за астронавтите.
Червеното вино ще престои на борда на космическата станция повече от година преди да бъде изпратено обратно на Земята. Тук в лабораторни условия учените ще разберат как безтегловността и космическата радиация влияят на процеса на отлежаване.
Целта на експеримента е да се създадат нови вкусове и качества в хранителната промишленост.
Производството на вино включва в себе си използването на мая и бактерии, благодарение на които се задействат химични процеси. Поради тази причина виното е изключително подходящо за космически изследвания.
Космическото вино ще бъде сравнено с други вина от същия сорт, но отлежали на Земята. Каквото остане от 12-те бутилки, ще бъде подарено на спонсорите на експеримента, поясниха учените.
Експериментът се провежда от компанията „Спейс карго ънлимитед“ и е част от общо шест планирани мисии през следващите три години. Целта е да се изследват възможностите за развитието на агрикултури в космическа среда.