Новата година ще бъде вълнуваща за почитателите на изкуството, като предлагаме кратка селекция на по-интересните арт изложби по света, които си струват да посетите през 2020 г. Тук ще откриете ретроспективи и експозиции на големи имена в изкуството като Кристо и Жан-Клод, Марина Абрамович, Яйой Кусама, Мерет Опенхайм, Фрида Кало и още.

Кристо и Жан-Клод

Център Помпиду, Париж, Франция, 18 март - 15 юни 2020 г.

Тази година всички очакват да видят опакованата Триумфална арка. Но преди това арт центърът Помпиду ще бъде домакин на първата изложба за Кристо и Жан-Клод във Франция, като ще се фокусира върху годините на двойката, прекарани в Париж. Ще бъдат включени и невиждани досега произведения като "Cratères" (1959–61) - серия, повлияна от Жан Дюбюфе, както и специален акцент върху проекта "Пон Ньоф", който наред с Райхстага в Берлин е една от най-известните забележителности, опакована от двамата.

Марина Абрамович

Кралска академия на изкуствата, Лондон, Великобритания, 26 септември - 8 декември 2020 г.

Какво ще представлява ретроспективата в Кралската художествена академия? Не е много ясно, но говорител на Абрамович казва само, че тя ще бъде в Лондон за откриването на шоуто и че точният характер на нейното присъствие тепърва ще бъде определен... Сред потвърдените пърформанси е Imponderabilia - за първи път представен през 1977 г. в Болоня, първоначално той включва голата Абрамович, стоящ в тесния вход на галерията срещу тогавашния й партньор Улай (също гол), принуждавайки посетителите да се промъкнат покрай тях, за да влязат вътре. 

Интересна изложба на Яйой Кусама представя Нюйоркска ботаническа градина от 9 май - 1 ноември 2020 г., както и за Жените в сюрреализма на Музея за съвременно изкуство Луизиана, Копенхаген.

Повече подробности за въпросните изложби можете да намерите в Ladyzone.bg.