Израелски археолози откриха следи от канабис по артефакти от древен храм, съобщава БТА. Това е първото доказателство за използване на халюциногенни средства в древноеврейската религия.

Храмът в Тел Арад, който е от VIII в. пр.н.е., предоставя за първи път доказателства за използване на психоактивни вещества като „част от култовите ритуали в Юдейското царство“, включително и в Първия еврейски храм в Ерусалим по онова време.

Снимка: Reuters

Депозитите са от два варовикови олтара, съхранявани в Израелския музей в Ерусалим. Направеният анализ от специалисти от Еврейския университет и института Технион показа, че по единия има психоактивното вещество от марихуаната, а по другия – следи от тамян.

Снимка: Reuters

Според експерти, това е най-ранното доказателство за използване на психоактивни вещества в юдейската религия. Липсата на останки от полен от канабис или семена в района насочва, че той е бил внасян, вероятно като хашиш. 

Снимка: Reuters

Химическият анализ показва, че е горен върху животинска тор. Заради безспорната връзка на обекта с монархията, според специалистите канабисът е използван от официалната държавна религия, най-вероятно за изпадане в екстаз и връзка с Бога.