Останки от храм на ацтеките, който испанският конквистадор Ернан Кортес превърнал в своя резиденция, бяха открити под емблематична сграда в столицата на Мексико.

Под внушителното здание “Насионал Монте де Пиедад" на централния площад бяха намерени базалтови плочи, с които е било покрито открито пространство в двореца на ацтексия владетел Ашаякатл в Теночтитлан, властвал между 1469 и 1481 година.

Снимка: Reuters

Той е баща на монарха Монтесумва, един от последните крале на ацтекската империя.

Снимка: Reuters

По време на разкопките са били разкрити и останките от главната резиденция на Кортес, където след краха на империята на ацтеките е била установена първата администрация на Нова Испания. 

Археолозите са се натъкнали на находките по време на укрепителните работи на сградата "Монте де Пиедад", датираща отпреди 3 века.

Снимка: Reuters

Археолозите Раул Барера и Хосе Мария Гарсия са разкрили останките на стая с размер 5 на 4 метра, изградена с дялани камъни от червена вулканична скала. 

Снимка: Reuters

Под резиденцията на Кортес на над три метра дълбочина е било намерено друго базалтово калдаръмено покритие от предиспанската епока. То е оформяло открито пространство, вътрешен двор, в двореца на владетеля Ашаякатл.