Американски археолози откриха две монументални гробници на 3500 години близо до дворец от микенската ера в Пелопонес в Гърция.

Куполовидните покриви на двете гробници до двореца в Пилос са се сринали още през древността. Заради пръст и камъни иманярите не са могли да влязат и да ги оберат през годините.

Снимка: БГНЕС

Въпреки това поставеното в тях не е непокътнато, защото гробниците са използвани няколко поколения. Сред находките има златен пръстен-печат и златен амулет на древноегипетска богиня.

Именно той показва, че през бронзовата епоха вече е имало установени търговски и културни връзки, пише БТА.

Снимка: БГНЕС

По-голямата от двете гробници е с диаметър 12 м. Стените ѝ са оцелели до височина 4,5 м - почти наполовина на първоначалната. Големината на другата е била около две трети. Нейните стени са оцелели до 2 м височина.

Снимка: БГНЕС

И двете са от тип толос - масивни подземни конструкции с купол, които са достигали на височина до 15 м. В тях са погребвани знатни особи.

Откритието е особено важно, защото дава информация за ранния етап на микенската цивилизация, заявиха от гръцкото министерство на културата. Микенската епоха (от 1650 до 1100 г. пр. н. е.) е в основата на много от митовете и легендите на Древна Елада, включително и за Троянската война.

Снимка: БГНЕС

Гробниците са построени преди големия дворец, описан в „Одисеята” на Омир като принадлежащ на мъдрия цар Нестор.