Археологът любител Мариуш Степиен е открил съкровище от на 3000 години с помощта на металотърсач в шотландският град Пийбълс, южно от Единбург.

Един най-значимите артефакти е меч в ножница, който датира от 1000-900 г. преди Христа. Сред останалите находки са конски амуниции, токи, пръстени, орнаменти и капачки от осите на колесница. Това е най-значимото съкровище от Бронзовата ера, намирано в Шотландия. Затова и то е от изключително историческо значение за страната, пише „Гардиън“.

Мариуш и приятелите му са си търсели занимание на открито по време на пандемията през юни и започнали разкопки. Те се натъкнали на бронзов предмет на метър и половина дълбочина. Сигналът от металодетектора им, обаче бил толкова силен, че веднага се свързали с агенцията за случайно открити съкровища на шотландското правителство.

Археолозите прекарали 22 дни, обследвайки района. През това време групата любители къмпингували в полето заедно с експертите, защото искали да участват в процеса от начало до край.

Всички открити предмети, както и почвата около тях, вече се намират в Центъра за колекции на националния музей в Единбург. Предстои да се изследва ансамбъла и органичната материя около артефактите, за да се изясни защо са били заровен именно там.