"Винаги съм се впечатлявала от различните видове плавателните съдове и как се реализира един "подвижен град" в толкова малко пространство. Наричам го "град", защото една яхта би могла да побере както всички удобства на дома и работното място, така и ресторанти, театър, кино, игрище, фитнес, площадка за хеликоптер, спа център и всичко друго, което характеризира големите населени места. Е, разбира се, не винаги има всички тези удобства, но е възможно", казва арх. Теодора Йорданова.

Тя се занимава с дизайн на яхти от пет години. Архитект е по професия, но след магистратура по архитектура иска да специализира нещо допълнително, което да й даде още възможности за работа. Вижте как продължава всичко за нея в ексклузивното интервю, което даде пред Ladyzone.bg.

Как започна кариерата ти? За коя компания работиш в момента и с какво се отличава тя?

В началото започнах в дизайнерски офиси в Италия и Аржентина, където се занимавах с дизайна на по-малки по размер моторни и ветроходни яхти. След това ми се отдаде възможност да работя в сферата на круизните кораби. В началото бях скептична дали ще ми хареса, но в последствие разбрах, че това е още по-сложно и интересно. Признавам си, че обичам предизвикателствата. В момента работя в най-известната корабостроителница за круизни кораби и работя по най-магическите кораби, които скоро ще бъдат реалност и нямам търпение да ги видя да плават. Радвам се, че съм работила по различни видове проекти, защото всеки опит ти дава нещо в повече. Най-новите тенденции, които тепърва се развиват, са за именно микс между яхта и круизен кораб, където човек да закупи своята каюта, но да има всички удобства и развлечения на круизните кораби.  

Защо хората искат да плават със собствена яхта? 

Защо искаме да имаме скъпа кола или многоетажен луксозен дом, когато можем и с малка кола и гарсониера? И все пак от транспорт и покрив всички имаме нужда. От собствена яхта – не, освен, ако не живеем на отдалечен остров. Някои искат такава, заради начина на живот, на който са свикнали, други просто от хоби, спорт или привързаност към морето. 

Снимка: Личен архив

Какво е усещането, което дава това на един човек?

Да притежаваш яхта, не знам. Аз нямам. Но със сигурност доставя удоволствие, но и много проблеми - както всяка друга собственост. Да бъдеш на яхта създава усещане за свобода и удоволствие, но и това не е за всеки. Много хора не се чувстват добре дори на голям кораб. Разбира се, в днешно време технологиите се развиват и може почти да не разбереш, че си във водата, а също така един капитан на яхта познават добре своя работодател и морето и знае какво и кога да му предложи. 

Луксозни играчки за богаташите ли са единствено яхтите или не?

Не ми харесва това определение. Трябва да имаш финансова възможност, за да притежаваш яхта, не мога да отрека. Не само, за да си купиш една, но най-вече за поддръжката и експлоатацията й. Не мога обаче да кажа, че само "богаташи" имат яхти. Въпрос е и на приоритети, има хора които нямат кола, или нямат дом, но имат яхта. Те са далеч от един лъскав начин на живот. Който плава с ветроходна яхта, например, добре го знае. 

Вижте какво още сподели арх. Теодора Йорданова в Ladyzone.bg.