Как изглежда едно полицейско управление в САЩ? Мултимедийният репортер на bTV Новините Ладислав Цветков надникна зад вратата на участъка в град Хайланд Парк, щата Илинойс.

Показва ни го офицер Брайън Бонев - основател и вицепрезидент на Българо-американската полицейска асоциация (Б.А.П.А.). Тя включва мъже и жени от български произход, които са служители от местни, окръжни, щатски и федерални американски институции. Понастоящем организацията има 46 активни членове от различни щати.

Автопаркът

Разходката започва отвън – от служебния паркинг. Единственият достъп до него е с чип. Там се намира и депото за поддръжка на полицейските автомобили. Трима механици са назначени, за да се грижат за изправността им.

Офицер Брайън Бонев показа и последния модел автомобили, които са им предоставени. Всяка кола е номерирана и когато даден полицай застъпи на смяна, му се дава кола.

„Винаги сме по един човек в кола, така че всеки един има свой автомобил за определената смяна. Тя е оборудвана с абсолютно всичко необходимо – от компютри, до светлини. Включително има и пушка“, разказа Бонев.

Приемна за граждани

Вече сме в лобито на полицейския участък. Там всеки гражданин може да бъде обслужен на бюрото за информация и да се прецени за къде е сигналът му.

Градът е разделен на пет района, които се патрулират от специално назначен полицай.

Стая за почивка

Най-важната стая в полицейския участък е тази за почивка, каза с усмивка офицер Бонев. Всеки полицай има 45 минути позволена почивка и може да прекара това време или в стаята, или извън участъка.

Камери за регистрация

Офицер Брайън Бонев показа последния модел камери, които се използват по време на служба. Командирите имат безжичен достъп до тях и във всеки един момент те могат да виждат това, което виждат и самите полицаите. Камерите записват постоянно.

След като свърши смяната, полицаят предава камерата и информацията от нея се качва онлайн, където се съхранява в „облак“. Ако гражданин поиска определена информация от камерата, може да подаде заявление и след това тя да му бъде предоставена.

Стая за писане на отчети

В стаята за отчети има три компютъра, които са свързани централно с компютрите в колите. Когато трябва да се напише репорт, може да се напише както в стаята, така и в колата.

Лабораторията

В лабораторията се обработват доказателствата, намерени на дадено престъпление. Всеки един предмет трябва да бъде вкаран в компютъра и да бъде сложен в специален сейф.

Всеки полицай преминава специално обучение за обработка на доказателства, което продължава една седмица.

Офицер Бонев показа и специална машина, с която могат да се взимат отпечатъци от предмети.

Фитнес зала

В полицейския участък има и спортна зала. Уредите са дарение от човек, който е искал полицаите да разполагат с модерна фитнес зала.

В памет на загиналите

В участъка има специална стена в памет на полицаите, загинали в изпълнение на служебния си дълг. Някои от тях са в Илинойс, а други извън този щат.

„Като голямо синьо семейство, няма значение кой откъде е. Тази стена е, за да не бъдат забравени“, каза офицер Брайън Бонев.

Арестът

Мястото, където никой не иска да влиза, е арестът. Там килиите са разделени на такива за мъже и на такива за жени. На арестувания се дава дюшек, одеяла и чифт чорапи. Отнемат му се всички връзки, колани и бижута.

По закон всеки един полицейски департамент е задължен да има правата на затворниците, изложени на видно място, за да може всеки да ги прочете.

Разходете се из полицейския участък в Хайланд Парк във видеото.