Наградиха български полицай в САЩ с медал за геройство. Роденият в България Давид Беков получи отличие за проявена от него смелост и професионализъм. Той получи "Медал за геройство" за храбрите си действия в деня на престрелката на парада по случай 4 юли в град Хайланд Парк, щата Илинойс. В този трагичен ден загинаха 7 души, а 48 бяха ранени.

Офицер Беков е успял да локализира стрелеца и да разпространи местоположението му по радиото, докато в момента е оказвал животоспасяваща първа помощ на простреляна жертва. Офицер Давид Беков работи неуморно в продължение на 24 часа и впоследствие стрелецът е задържан.

Мултимедийният репортер на bTV Новините Ладислав Цветков се срещна с него. Беков разказа, че от малко повече от пет години работи като патрулиращ полицай. Четири години и половина е бил в Чикаго, а от една - в Хайланд Парк.

„Помня, когато дойдохме в САЩ през 2006 г. Видях полицията тук как е – доста по-различна от тази в България и в Европа. Грабна ме и реших да стана полицай. Интересно е, но не е лесно", казва мъжът.

Дисциплина и дълг – това за него са двете неща, които олицетворяват професията.

"Не е толкова въпрос на вътрешно желание, колкото на осъзнаване, че имаш дълг към тези хора. Трябва да осъзнаеш, че има хора, които се нуждаят от теб", казва още Давид Беков.

Разказва и за случай, който е останал ярко в съзнанието му.

"Имахме прострелян полицай в Чикаго. Издирвахме стрелеца девет часа и половина. Включиха се 280 полицаи, четири хеликоптера – беше невероятно. Да видиш подкрепата, когато стане такова нещо. Когато го намерихме, той започна да стреля точно в кръга, където бях аз. Не можех да открия огън, защото имаше много полицаи пред мен. Залягаш и се покриваш колкото може", разказва българският полицай.

Допълва, че когато работиш тази професия, трябва да приемеш, че има възможност да не се прибереш вкъщи някой ден.

"Трябва да имаш мир в себе си и в ума си, че това може да се случи", казва полицай Беков.

Той показа и „втория си дом“ – а именно колата, с която патрулира. В нея прекарва 12 часа на ден.

Още за работата на един полицай в САЩ - гледайте във видеото.