Да си човек с увреждане не е нещо срамно или грозно, но по някаква причина повечето хора са склонни да отместват поглед, когато видят такъв човек – дали защото им е неприятно да го гледат или защото се страхуват да не го обидят.

Правилното отношение към хората с увреждания е нещо, което трябва да се възпита в децата докато са съвсем малки и според активистката и консултант по достъпна среда Диляна Денева това може да стане най-лесно с помощта на анимационните филмчета.

Самата тя е в инвалидна количка в следствие на инцидент и в предаването „Преди обед“ по bTV сподели, че често когато хората я видят, чукат на дърво. Друг път пък малки деца я сочат и питат родителите си за нея, при което те се карат на децата си, че не трябва да задават въпроси. Но според младата жена е важно децата да питат и да получават отговор, за да не се страхуват.

Снимка: Личен архив

Диляна е автор на статия, в която се посочват популярни персонажи с увреждания от анимационните филмчета. Именно такива герои биха могли да научат децата, че хората с увреждане продължават да са пълноценни хора.

Един от добрите примери, които тя посочи, е малкият Немо от „Търсенето на Немо“. Любимата на милиони деца рибка има увредена перка, но този проблем не се отразява на живота му. Друг подобен персонаж е Джинджифиловата бисквитка от „Шрек“. Малкото тестено човече има само един крак, тъй като другият е изяден, но това не е представено като нещо, което го дърпа назад.

Повече за персонажите с увреждания в анимационните филмчета и как да говорим с децата си за тях може да научите на сайта LadyZone.bg:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!