В цялата дългогодишна кариера на електронната група Depeche Mode покойният Анди Флечър е един от най-незабележимите членове на бандата. Реномираното издание за музика Rolling Stone го описва като „тихият“ и „любимият чичо на всеки тийнейджър от 80-те години“.

Анди Флечър почина внезапно на 60-годишна възраст. Основателят на Depeche Mode и кийбордист на британската банда беше ключов в нейното съществуване, макар да беше от тихите.

Снимка: Getty Images

Роден през 1961 г. в Нотингам, Флечър се мести в Базилдън, където основава групата Composition of Sound с Мартин Гор и Винс Кларк – също основатели на Depeche Mode. В по-късен момент към тях се присъединява и Дейвид Геън и така се ражда емблематичната четворка.

Флечър участва като кийбордист във всички албуми на Depeche Mode.

Снимка: Getty Images

Най-голямата заслуга на Флеч обаче е това, че изцяло поема мениджмънта на групата. Той се превръща в бизнесмен, говорител и понякога дори психолог на групата, след като успява да разреши сериозен спор между Мартин Гор и Дейвид Геън, който щял да доведе до разпадане на групата. За неговата бизнес страна Геън веднъж казва, че трябва да осигурят факс машина на сцената по време на концертите.

Снимка: Getty Images

През годините Флеч е давал многократно интервюта, в които говори за развитието на групата. „Красотата на това да използваш електроника е, че музиката може да бъде създавана в собствената ти спалня. Не ти трябват четири човека в студио или някъде другаде, за да репетират“, казва той.

Снимка: Getty Images

С годините Анди Флечър коментира и предизвикателствата на групата по време на турнета. „Пътуването става все по-трудно с напредването на възрастта. Ние не свирим по четири часа на сцената. Мисля, че Дейв ще получи инфаркт ако тича и танцува толкова дълго по сцената“, казва веднъж в интервю Флеч.

Феновете ще го запомнят и с откровеността му за бизнеса и успеха на Depeche Mode. В началото на световния им успех през 1981 г. Флеч казва в интервю „Не трябва да бъдеш велик музикант, за да свириш и да изпратиш послание. Определено не знаем нищо за музиката“, казва той.