Сериалът Alexander: The Making of a God излезе на 31 януари тази година и изследва пътя на царя след убийството на баща му Филип II Македонски. В продължение на 6 епизода, зрителите проследяват не само създаването на империята на Александър Македонски, но и се потапят в съкровени моменти от личния му живот.

Разбира се, темата за Александър Македонски е много противоречива, особено в частта за сексуалната му ориентация. И именно това разгневи много хора.

Една история, потопена в мит

Историята на владетеля е част от историята на днешна Гърция. Тя се развива преди повече от 2000 години, около III век преди Христа. 

Името на Александър Велики обикновено се свързва с древногръцкото царство Македония, което той разширява до огромна империя. Тя е включвала в себе си земи от днешна Гърция, Турция, Иран, Афганистан, Пакистан и части от Индия – размери, които и днес остават величествени.

Известен е като отличен пълководец, който в продължение на 15 години няма нито една загубена битка. Прочува се не само със завоеванията си, а и с умелото им управление в последствие. Той не е унищожавал и контролирал религиите, обичаите и традициите в превзетите територии, а напротив – насърчавал е смесването на гръцката и източната култури. Така създава нови градове, които са служили като важни центрове на обучение и култура в империята.

Историческите сведения около древногръцкия владетел са противоречиви и оскъдни на брой. И до днес се водят спорове дали той е бил божество, или не, как точно е умрял, или кой го е обучил на военните стратегии, с които е управлявал години наред толкова успешно. Един от вечните спорове остава все още неразрешен - въпросът за сексуалните предпочитания на Александър Велики.

Проблемната поредица на Netflix

Още в началото на първи епизод от сериала се запознаваме отблизо с връзката на владетеля с един от най-доверените му приятели от детството и предполагаем любовник Хефестион, игран от Уил Стивънс. Една от откриващите сцени показва целувка, придружена от любовни ласки между двамата и продължава цели осем минути.

„Еднополовите връзки са били нещо съвсем нормално в целия гръцки свят“, казва в първия епизод професор Лойд Лъвлин-Джоунс от университета в Кардиф, Уелс.

„Гърците не са имали дума за хомосексуалност или за това да бъдеш гей. Това просто не е било в речника им. Просто е можело да бъдат сексуални“, разказва още той.

Сериалът, очаквано, не среща одобрение от гръцка страна. В социалните мрежи потребители осмиват поредицата, а културният министър на Гърция Лина Мендони я определя за „изключително некачествена“, и съдържанието ѝ като „изпълнено с исторически неточности“.

По отношение на показаните в сериала отношения между Александър и Хефестион, Мендони е убедена: „В източниците не се споменава, че те надхвърлят границите на приятелството“.

Какво казва историята за ориентацията на Александър Велики?

От години историци и учени изследват сексуалността на владетеля, като са единодушни, че той наистина е бил или гей, или бисексуален. Въпреки това все още не са стигнали до съгласие за това как той самият би се определял във времето, в което е живял.

Джийн Риймс е историк и директор на програмата за древни средиземноморски изследвания в Университета на Небраска в град Омаха, и е писала много за Александър Велики. Тя е и консултант на сериала на Netflix.

Риймс изследва задълбочено отношенията на Александър с Хефестион и вярва, че „е много възможно, дори вероятно“ той и генералът му да са били любовници.

„Въпреки че е имал три съпруги, изглежда, че Александър спокойно е преследвал всеки от двата пола“, пише Риймс в статия, публикувана в The Ancient History Bulletin през 1999 година, в която изследва връзката между двамата мъже.

Анализът разглежда няколко исторически епизода, които биха могли да се считат за доказателство за близостта между двамата мъже. Риймс се позовава и върху текст на древногръцкия филолог Атеней от близо 200 г. сл. Хр. и обяснява:

„В него на чист гръцки език се казва, че Александър е имал влечение към партньори от мъжки пол“.

Друг професор - Филип Фрийман, който не е участвал в поредицата, но е написал биография за владетеля, пише в свой имейл.

„В древногръцкия свят - и особено в Македония - подобни еднополови връзки са били толкова нормални, че не биха се сторили странни на никого.“

Според него също изглежда много вероятно Александър да е имал връзки както с мъже, така и с жени, особено с Хефестион.

Историята се повтаря

Сагата със сериала на Netflix е отражение на подобен спор в Египет от миналата година, когато излезе поредицата „Царица Клеопатра“ с тъмнокожата актриса Адел Джеймс в главната роля.

Тогава Министерството на туризма и паметниците на културата на Египет излезе с изявление, че документалният сериал се опитва да измени и пренапише историята. То включваше анализи на експерти, единодушни, че Клеопатра е имала „бяла кожа и елинистически характеристики“.

Официално искане за блокиране на Netflix в Египет подаде египетският адвокат Махмуд ал Семари, като обвини платформата в нарушаване на медийните закони и че цели да „изтрие египетската идентичност“.

Участниците във филмовия проект защитиха решението си с аргумента, че няма исторически постигнато съгласие за произхода на египетската владетелка.

Обидената Гърция

В гръцкия парламент на 14 февруари, Мендони беше попитана от лидера на религиозната националистическа партия „Ники“ Димитрис Нациос дали правителството планира да предприеме мерки срещу сериала за Александър Велики.

„Министерството на културата не цензурира. Свободата на изкуството е законно уредена в гръцката конституция от 1825 г. и нито една от нейните ревизии не е насочена срещу свободата на изразяване“, отговори Мендони.

От Министерството на културата няма да предприемат действия срещу Netflix.