Много неща биха могли да ни помогнат да запазим духа си млад. Спортът обаче е единственото, което кара и тялото, и душата ни да се чувстват живи, без значение от това на колко години сме.

Истински пример за това е 97-годишният Леонид Яковлевич Станиславски от Украйна. Той е най-възрастният тенисист в света според книгата на рекордите на Гинес.

Украинецът започва да играе любителски тенис, когато е на 30. Така вече повече от 60 години Леонид тренира 3 пъти седмично, а след изпратено писмено искане от негова страна, Международната федерация по тенис за първи път въведе възрастова група над 90 години по време на Световното първенство в Испания през 2021 г.

"Това е елегантен спорт. Той е добро физическо упражнение, красива игра, но има и още нещо - можете да играете тенис, независимо от това на каква възраст сте", обяснява той.

За 97-годишния украинец често е трудно да намери достойни противници в своята възрастова група. Преди месец обаче той се изправи в приятелски мач срещу световния номер 6 - Рафаел Надал.

Леонид казва, че най-голямата му мечта е да живее поне още няколко години, но и да остане активен тенисист до края.

"На 97 години е трудно дори да ходиш. Когато са на 70, хората казват: "Слава Богу, че доживях още една година". Между 70 и 90: "Благодаря на Бога, че доживях още един месец". Над 90 вече броят дните, така че аз благодаря на Бог за всеки един нов ден", разказва тенисистът.