Държавният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ ще отбележи 70-годишнината си с поредица от пищни представления в НДК. Първият концерт е на 18 февруари.

Ансамбълът е основан през 1951 г., залага високи стандарти при представянето на фолклорните традиции и ги спазва до ден днешен. Георги Андреев е главен диригент, а от миналата година и директор на ансамбъла. Той споделя за трудностите във времето, но и за периодите, които сплотяват хората в него.

„Точно в началния период, те са живеели всички на едно място. Нещо като пансион. И са били практически, малко или много, като едно голямо семейство, което си личи и по старите записи“, допълни Андреев.

Преди 70 години Филип Кутев решава да създаде фолклорен ансамбъл, чиято мисия да бъде – опазване на фолклорните традиции и тяхното надграждане.

„Когато самият Филип Кутев е започнал да събира от цяла България даровити, самородни таланти – като певци, инструменталисти, които са си работили нещо друго. В началото те не са можели да проумеят и да асимилират въобще, че това ще им е основната работа. Тоест да свирят и да пеят“, разказа Андреев.

Директорът споделя, че откакто е създадена трупата, в нея се усеща не само професионалното отношение, но и личното приятелство: „Както в България, така и по света, тук има налице и присъства чисто емоционалния фактор. Приемам работата си не като работа, а като част от моя личен живот“.

С мисията си и до ден днешен, ансамбълът продължава да разнася красотата на родния фолклор по всички краища на света. Специалните концерти на ансамбъла продължават и през уикенда.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!