19-годишната Зара Ръдърфорд, която е напът да се превърне в най-младата жена със самостоятелен полет около света, кацна в София след четиричасов полет от остров Крит.

Единствено телевизионният екип на bTV Новините я посрещна на летището.

„Много е студено тук“, бяха първите думи на Зара.

Разказва, че полетът е минал добре, но продължил по-дълго заради силния вятър.

„Полетът ми хареса и съм щастлива, че съм в България“, допълва Зара.

Пътешествайки по света младата авиаторка изминава 51 000 км.

„За съжаление днес заради облаци не можах да прелетя над Банско, но успях да видя върховете на Пирин. Беше красиво“, споделя тя.

Снимка: Ладислав Цветков

Зара вече прелетя над Аляска, Сибир, Индия, Шри Ланка, Саудитска Арабия.

„Никога не съм си представяла, че планетата е толкова малка. Няма да забравя как летях над Сибир при температура минус 35 градуса. Долу на земята нямаше никакви хора, а беше толкова красиво заради снега“, разказва още Зара. 

Тя се впуска смело в авантюрата да прелети над света напълно сама. Зад гърба ѝ са родителите ѝ, които са пилоти, но и ИТ предприемачът Димитър Димитров, който повярва и инвестира в мечтата на Зара.

Снимка: Ладислав Цветков

„С Димитър разговаряхме за кратко по телефона и той ми каза, че иска да стане мой основен спонсор. Не можех да повярвам. Толкова съм благодарна за тази подкрепа, без него нищо нямаше да се случи“, казва Зара.

Със своя ултралек самолет Shark тя успя да прелети над пет континента и да посети 52 държави, а нейната околосветска обиколка ще завърши в родината ѝ - Белгия.

Там наблюдатели от Гинес ще регистрират новия световен рекорд, а следващата голяма мечта на авиаторката е един ден да полети в Космоса.