Група от 165 души от белгийско село спечели над 143 млн. евро (123 млн. паунда) в лотарията „Евромилиони“, предаде Би Би Си.

Жителите на Олмен, в Антверпен, са платили по равно, за да си купят билети за лотарията в местния магазин за вестници. Според белгийската национална лотария всеки от тях е спечелил около 868 000 евро (748 000 паунда).

Говорителят на Националната лотария Йоке Вермоер заяви, че груповите успехи не са рядкост в Белгия, но това е най-голямата групова печалба досега.

Собственикът на вестникарската будка, който от няколко години организира подобни групови лотарии, разказа пред белгийското радио, че му се наложило да повтори новината "пет-шест пъти", тъй като клиентите му не можели да повярват, че са спечелили. Самоличността на печелившите не е разкрита.

Това не е най-големият джакпот в историята на "Евромилиони" - през юли един играч от Обединеното кралство спечели 195 млн. паунда. Месец по-рано британска двойка от Глостър спечели 184 млн. паунда.

Лотарията "Евромилиони" се организира в девет европейски държави: Белгия, Франция, Обединеното кралство, Испания, Португалия, Ирландия, Австрия, Швейцария и Люксембург. Печелившите числа за вторник бяха 12, 20, 25, 26 и 27.