Грабвайте факлите и вилите! Любимият на всички Шрек се завръща с последния филм от поредицата в средата на 2026 г.

Филмовото студио Dreamworks Animation потвърди в публикация в X, че "Шрек 5" ще излезе на голям екран на 1 юли 2026 г. - 16 години след излизането на предишния епизод.

Според публикацията отново ще се включат големи звезди. Майк Майерс ще озвучава Шрек, Камерън Диас ще се завърне като принцеса Фиона, а Еди Мърфи ще повтори ролята си на неудържимото магаре.

Филмът ще бъде режисиран от Уолт Дорн ("Тролчета") и Брад Ейбълсън ("Миньоните: Възходът на Гру"), а сценаристи са Майкъл Маккълърс и Кристофър Меледандри.

Първият филм "Шрек" се превърна в хит през 2001 г., а през 2004 г. се появи продължението "Шрек 2", през 2007 г. - "Шрек Трети", а през 2010 г. - "Шрек завинаги".

През 2011 г. излезе и допълнителен филм "Котаракът в чизми" с участието на котарака разбойник, озвучен от Антонио Бандерас, с продължение - "Котаракът в чизми: Последното желание", пуснат през 2022 г.

Все още не е потвърдено дали Бандерас ще участва в "Шрек 5".

Франчайзът се превърна в културен феномен, дотолкова, че марката обувки Crocs пусна на пазара крокодил на Шрек през 2023 г., а през септември миналата година в Airbnb беше обявена под наем възстановка на дома на Шрек в блатото.