„Месец на Оскарите“ продължава по bTV Cinema и тази вечер (20.02) ще се потопим в магия.

„Престиж“ е филм на Кристофър Нолан, който с годините придобива все по-култов статус, макар да е най-ниско оцененият филм на режисьора според Rotten Tomatoes. Ето 10 неща, които не знаете за лентата с Хю Джакман и Крисчън Бейл.

Скрит смисъл

Думата „престиж“ оригинално означава трик. Идва от латинското praestigium, което в превод означава илюзия.

Изчезващата клетка

Клетката с птица в нея, която изчезва в ръцете не магьосника, е трик, който се използва успешно от илюзионисти години наред. Той е изобретен от Хари Блекстойн и след това е използван и от сина му Хари Блекстоун-Младши.

Абракадабра

Инициалите на главните герои изписват думата АБРА – Алфред Бордън и Робърт Анжие. Препратката е директно към думата абракадабра, която се използва от илюзионистите.

Иначе – думата абракадабра е с непознат произход. Според речника на Оксфорд тя е използвана за първи път през II век. Смята се, че е произлязла от иврит от фразата „Създавам като говоря“, както и арамейски – „Създавам както думата“.

Професорът

Алфред Бордън приема сценичното име „Професорът“. Това е прякор, който често се давал на илюзионисти по това време – проф. Хофман, проф. Ото Херман, проф. Тукан.

Най-известен носител на прякора „професорът“ е Дай Върнън – илюзионист, смятан за най-бързата ръка в професията въобще.

Снимка: IMDb / Prestige

Двойникът

Сцените, в които Хю Джакман играе двойник на своя герой, единствената разлика във външния вид на актьора са ушите. За ролята на двойника Джакман е носил ушни протези.

Хващането на куршум

Сцената, при която един от героите е ранен по време на представление заради номер с хващане на куршум, е вдъхновена от действителни събития.

Чунг Линг Су е сценичен герой, създаден от Уилям Елсуърт Робинсън – бял мъж, който се представя за китаец в продължение на години, за да прави магии. Робинсън умира през март 1918 г., когато трик с хващане на куршум се проваля и той бива прострелян на сцената.

„Господи, простреляха ме!“ са последните му думи, както и първите на английски, които казва в продължение на 19 години.

Никола Тесла

Дейвид Боуи първоначално отказал ролята на Никола Тесла.

Кристофър Нолан лично се срещнал с Боуи два пъти, за да го убеди, че именно той е най-добрият избор за изобретателя във филма.

Как върви историята

Сценарият е структуриран по същия начин като историята – обещанието, обратът и престиж.

Още исторически факти

Инцидентът, който разпалва основния конфликт между Бордън и Анжие е смъртта на съпругата на Анжие – Джулия. Тя се дави в аквариум по време на магически трик. Причината никой да не се опита да помогне на Джулия е, че по това време сърдечният масаж и дишането уста в уста не са били измислени.

Първата помощ е измислена чак през 50-те и 60-те, десетки години след като се развива действието.

Проучването

Човек би си представил, че когато снимаш филм за магии, правиш много голямо проучване и научаваш истински трикове. Оказва се, че това не е така.

Кристофър Нолан не направил допълнително проучване. Крисчън Бейл също не научил нито една илюзия за снимките.

Единственият, който действал по обратния начин, е Хю Джакман, който прекарал известно време с Дейвид Копърфийлд, за да се вдъхнови за ролята си.