Лекари извадиха топка косми с размери 10х15 см от стомаха на американка при операция, съобщи Би Би Си. Жената е един от редките случаи на хора, страдащи от трихофагия, която е свързана с т.нар. „синдром на Рапунцел”.

38-годишната американка била приета в болница в Аризона, след като системно получавала пристъпи на гадене и повръщане. Стомахът ѝ бил изключително подут и тя не била в състояние да приема никаква храна.  

Първоначално докторите ѝ прелели кръв, тъй като установили, че страда от хипопротеинемия – т.е. ниско съдържание на протеини в кръвта. Била необходима обаче и хирургическа намеса. По време на операцията докторите извадили голямата топка косми от стомаха ѝ и още една по-малка от тънкото ѝ черво.

Операцията завършила благополучно, а лекарите предписали на жената високопротеинова диета за пълното ѝ възстановяване.

При трихофагията пациентите системно поглъщат кичури от собствената си коса. В стомаха им тя не се разгражда и се натрупва. Това уврежда сериозно храносмилателната им система и може да доведе до трагични последици.

Досега са известни само още 88 други случая за болни от синдрома на Рапунцел, повечето при деца под 10 години. В някои от тях изядената коса е увредила цялата им храносмилателна система.