Ако някой си мисли, че е видял всичко от Емир Кустурица, бърка. И като режисьор, и като актьор, той е космос от идеи и изненади, а най-новият му филм „На млечния път” е истинско пиршество за сетивата. Всяка една минута, в продължение на два часа, се случва нещо неочаквано, провокиращо и силно.

Най-ярко обаче е присъствието на неостаряваща Моника Белучи. Подложената на почти екстремни изпитания актриса, сякаш участва нещо средно между „Сървайвър” и „Фермата” – дои крави, оцелява от всевъзможни природни бедствия, гмурка се под вода, бие се и същевременно успява да бъде неотразима.

Сюжетно героинята на Белучи е обвързана с млекаря Коста (героят на Кустурица). Двамата изживяват незабравима любов по време на война. Докато консумират страстта си, зрителят се радва на красиви природни картини и на музиката, писана от сина на Кустурица – Стрибор.

И за да е всичко „както трябва“, любовните сцени се редуват с шокиращи кадри, в които италианският секс символ шие с игла отрязаното ухо на Коста, припявайки италианска канцонета или го носи на гръб след като е прострелян в крака. И това не е всичко – през цялото време Моника Белучи говори на сръбски.

Притчи за змията, любовта и монашеството са трите точки, през които минава „На млечния път”. Млекарят всеки ден изминава по пет километра, за да занесе мляко на хората, които защитават обсаденото си село. По пътя си среща змия, дава ѝ мляко, и така всеки ден, докато не го напада огромна змия. „Тя не убива човека – просто го държи в обятията си и, в края на краищата, го освобождава. Героят се връща в селото и вижда, че всички там са убити. Змията е спасила живота му”, разсъждава Кустурица.

Той не отрича, че в Стария завет змеят подстрекава Ева да съгреши, но припомня, че в Евангелието на Матея е казано: „Бъдете разумни като змиите и незлобиви като гълъбите“. Тази трактовка, казва режисьорът, ми е значително по-близка, защото „мъдростта на змията е преди всичко в това да различи съблазънта, а днес това е особено актуално...”

Филмът завършва не по-малко изненадващо с монашеския период на Коста и нещото, което той успява да сътвори след загубата на единствената си голяма любов. Зрелищно, емоционално и в същото време – много земно.

„На млечния път” е в програмата на 30-ото издание на фестивала „Киномания”, който се провежда с медийната подкрепа на bTV.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!