Стинг, Елвис Костело и will.i.am. са сред звездите, които записаха кавъри на известни протестни парчета, за да привлекат вниманието към проблема с глобалната бедност.

Суперзвездите обединяват усилията си с десетки други изпълнители, сред които Ед Шийрън, Mumford and Sons и Green Day за кампанията agit8, която цели да накара световните лидери да обърнат внимание на бедността преди срещата на върха на Г-8 в Северна Ирландия по-късно този месец.

Мисията беше подкрепена от ONE Campaign, създадена от фронтмена на U2 - Боно, а видеата с протестните песни бяха качени в интернет, за да вдъхновяват ново поколение борци срещу несправедливостта.

Шийрън, който се включи в инициативата с кавър на “Masters Of War” на Боб Дилън, заяви: "Музиката е силен инструмент за обединяването на хора около един проблем. Няма по-добър начин да разпространиш идеята си от това да я изразиш в красива песен."

"Тази седмица си спомняне думите на великия агитатор Нелсън Мандела: "Подобно на робството и апартейда, бедността не е нещо естествено. Тя е създадена от човека и може да бъде преодоляна". Милиони хора са попаднали в затвора на бедността. Време е да ги освободим. Понякога на едно поколение се пада да бъде велико. Вие можете да бъдете това велико поколение", добави Боно.