Започна кулминацията на карнавала в Рио – парадът на школите.

В продължение на две нощи по 700-метровия самбадром "Маркиз де Сапукаи" ще преминат представителите на 12-те най-елитни школи. Всеки от колективите от "висшата лига" ще се представи с между 2500 и 4500 танцьори.

Журито ще оценява представянето на школите в конкурсния парад по строги критерии - колко организирано са тръгнали танцьорите, колко съгласувано се е движила колоната, каква изобретателност е била проявена при оформянето на подвижните карнавални платформи.

Отделни оценки ще бъдат присъдени за представянето на "предните групи", водещи съответното шествие, хореографията, хармоничността на мелодиите и музикалния съпровод.

В хода на своето шествие съответната школа трябва да разкрие по специфичен начин темата на спектакъла си. Школата "Унидус да Тижука", например, възнамерява да разкаже за германската култура, като припомни за много велики нейни представители - от Бетховен до Марлене Дитрих.

И докато експертите оценяват шествията според цял куп критерии, то за жителите на Рио де Жанейро и за туристите парадът на школите означава заразително веселие и незабравим пъстър спектакъл.

Резултатите от надпреварата ще станат ясни в сряда. Школата победител ще проведе показно шествие по самбадрома в нощта на 16 срещу 17 февруари.