Авангарден съвременен почивен дом, вмъкнат в стените на древен замък, спечели наградата "Стърлинг" на Кралския институт на британските архитекти.

"Замъкът Астли е изключителен пример как съвременната архитектура може да върне към живот древен паметник" - каза президентът на Кралския институт на британските архитекти Стивън Ходър, като го нарече "истински плод на любовта".

Сградата в Уорикшър е проектирана от архитектурно бюро "Уидърфорд Уотсън Ман". Тя оглави и класацията, направена с гласуване на сайта на Би Би Си.

Сред останалите претенденти за наградата бяха жилищният комплекс Нюхол Би в Харлоу, медицинският център на университета на Лимърик, параклис.

Замъкът Астли някога е принадлежал на аристократичното семейство Грей. Построен е през 12-и век и е свързан с три английски кралици. Той е паметник на културата от 1951 г., но години е стоял частично разрушен.

Наградата "Стърлинг" се присъжда от 18 години за най-добра сграда на годината, построена в Европейския съюз и проектирана от британски архитекти.