Пиесите "Ковачи" от Алек Попов, "Завръщане във Витенберг" от Георги Тенев и Иван Добчев и "Златните мостове и Секвоя" от Константин Илиев са номинирани за наградата "Аскеер 2012" за съвременна българска драматургия, която се присъжда за осма година.

В конкурса участват пиеси, поставени за първи път на професионална сцена в периода от 1 април 2011 г. до 31 март 2012 г. Това обяви Милен Миланов - председател на фондацията "Аскеер". Той посочи, че през тази година броят на разглежданите пиеси - 22 - е бил рекордно висок. В състава на журито влизат бележити културолози, режисьори, писатели, драматурзи и театроведи.

"Това е една от най-силните години в историята на българската съвременна драматургия”, каза доцент Пламен Дойнов - председател на комисията по преброяване на гласовете от тайното гласуване. По думите му трите номинирани пиеси са разположени в диапазона на класическата драматургия, но за първи път и експериментални пиеси са имали реален шанс да спечелят номинация.

Според проф. Георги Лозанов единственото, което липсва в българската драматургия все още, е скандалът или "текст, който да разбие нещо в изконните системи". Той обаче допусна, че и това ще се случи в най-скоро време.

Наградата "Аскеер 2012", която ще бъде връчена на церемония на 23 май, е под почетния патронаж на министрите на културата - Вежди Рашидов, и на отбраната - Аню Ангелов, посочват организаторите.