Актьорът Вал Килмър е предложил на Кейт Бланшет главната женска роля във филм, в който той самият ще пресъздаде образа на прочутия американски писател Марк Твен.

Килмър замисля посветения на Марк Твен филм преди 10 години. В лентата, на която той е сценарист, ще се разказва за отношенията между писателя и Мери Бейкър Еди, основателка на религиозното учение "Християнска наука". Именно този образ трябва да пресъздаде Бланшет.

Бланшет и Килмър вече много пъти са обсъждали проекта, но до сериозни преговори не се е стигнало. Причината е, че бюджетът на филма и досега не е съгласуван с киностудия. Филмът за отношенията между Марк Твен и Мери Бейкър Еди ще е режисьорски дебют на Вал Килмър.

В рамките на подготовката за снимките на лентата той създаде моноспектакъла "Гражданинът Твен" ("Citizen Twain"), който беше представен пред публика през април 2012 г.

Следващият филм с участието на Кейт Бланшет, който ще се появи по кината, е първата част от трилогията на Питър Джаксън "Хобит: Неочаквано пътешествие". Лентата трябва да се появи по кината през декември тази година. Актрисата ще се снима още в новите продукции на Уди Алън и Терънс Малик.