Продажбите на първата книга за възрастни на Джоан Роулинг през първите 6 дни след публикуването й едва ли са магически, но издателите й не се оплакват.

Издателството "Литъл, Браун енд къмпани" оповести, че от книгата "Вакантен пост" досега са продадени 375 000 екземпляра под формата на книги с твърди корици, електронни книги и аудио книги. Това поставя новия роман на Роулинг сред най-бързо продаваните новоиздадени книги на годината.

Книгата "Вакантен пост", която Роулинг е писала 5 години, бепусната в продажба във Великобритания и други англоезични страни на 27 септември. Книгата стана бестселър, преди да бъде публикувана – предварителните поръчки за нея надхвърлиха 1 милион. По мнението на експерти, "Вакантен пост" ще стане най-продаваното произведение на художествената литература през годината.

От издателството все пак признаха, че романът няма да повтори феноменалния успех на поредицата детски книги за момчето с магьоснически способности Хари Потър, които са издадени в целия свят с тираж над 450 милиона екземпляра.