Sofia Rocks прибавя три нови банди към афиша си! Немската траш метъл машина Hämatom, норвежците Enslaved и американската банда, номинирана за Грами, Spineshank забиват в София на 26 юли. Какво бе обявено по-рано хедлайнери на тазгодишния фест са титаните Rammstein и британските зверове от Bullet For My Valentine.

Билети за събитието се продават в мрежата на Eventim. И тази година „домакин” на рок лудницата ще бъде Националния стадион „Васил Левски”.

Hmatom Снимка: ПР
За Hämatom:

Траш метъл бандата е създадена в Мюнхен през 2003-а. Големите им музикални влияния са Rammstein, Die Krupps и Ministry. Издават своя дебютен "Nein!" през 2005, а вторият им албум "Wut" (2008) смазва с тежки китарни рифове и е вдъхновен от стари европейски приказки. Следват още два студийни албума: "Stay Kränk" (2010) и "Wenn man vom Teufel spricht" (2011). През 2012 преиздават албума Wut и вадят и лайв продукция - "Schutt und Asche" (Live). Бандата е била част от много значими фестивали, включително и Wacken Open Air през 2011.

За Enslaved:

Норвежка прогресив/блек метъл банда е създадена през 1991-а. По това време основните виновници за групата - Ивар Бьорнсон и Грутле Кйелсон, са едва на 13 и 17 години, като преди това двамата свирят и в дет метъл формация – Phobia. Името Enslaved е вдъхновено от демо трак на Immortal -"Enslaved in Rot". В началото звукът им е на типичната норвежка блек метъл група, но скоро започват да търсят нови хоризонти и нови начини да изразят себе си. Самите те отхвърлят етикета "блек метъл” и предпочитат "екстремен метъл”. От 2000г. насам прогресив влиянията в звученето им са все по-осезателни с всеки нов албум. В началото пеят предимно на норвежки, а в първия си албум имат и три парчета с текстове на исландски, но след излизането на "Monumension" (2001) започват да творят основно на английски. Голяма част от текстовете им съдържат препратки към Северната митология.

Заради хармониите в албума им "Vertebrae" (2008), критиката ги сравнява с Pink Floyd. За

Spineshank Снимка: ПР
Spineshank

Щатската ню метъл/алтърнатив банда е създадена през 1996-а, Групата е номинирана за "Грами" и има издадени четири албума и продажби от над 540 000 копия.

Групата се ражда от предишно формирование – Basic Enigma, които се разпадат, след като част от членовете й и бъдещи такива на Spineshank чуват албума на Fear Factory от 1995г. – "Demanufacture", и решават да поемат в нова посока. Spineshank и до днес твърдят, че Fear Factory са най-голямото им влияние. Самият Дино Казарес е близък техен приятел и той е човекът, който, след като слуша техен демо запис, ги кани да подгряват концерт на Fear Factory в Лос Анджелис. Дебютният им албум "Strictly Diesel” излиза за Roadrunner Records през 1998г. В него вокалът на Fear Factory се включва в парчето "Stain", следва и съвместно европейско турне на двете банди.

Вторият албум на Spineshank - "The Height of Callousness" (2000) е силно индъстриъл повлиян. През 2001-а бандата участва на Ozzfest и пътува на турне с групи като Disturbed и Hed PE.

Третият им албум "Self-Destructive Pattern" излиза през 2003 и първият сингъл от него "Smothered" получава номинация за най-престижните музикални награди Грами (2004) в категорията Най-добро метъл изпълнение. Малко след премиерата на албума бандата тръгва на европейско турне заедно с Ill Nino и Chimaira.

След известни драми в състава на бандата, през 2008 те се връщат отново към оригиналното си ядро. А последният им албум "Anger Denial Acceptance" излиза през 2012 за новия им лейбъл Century Media.