Огромни тълпи се събраха в центъра на Уелингтън за световната премиера на "Хобит: Неочаквано пътешествие” – първият филм от новата трилогия на Питър Джаксън.

За премиерата в кино "Ембаси" в новозеландската столица, прекръстена за събитието в Средата на Средната земя, пристигнаха режисьорът и звездите на филма - Кейт Бланшет, Илайджа Ууд, Мартин Фрийман. Хиляди фенове, някои облечени като герои от сагата "Властелинът на пръстените", с която е свързана новата трилогия, се събраха около киното. Мнозина чакаха още от предишната вечер, за да си осигурят места край дългия 500 м червен килим. Самото кино беше украсено като вход на къща на хобит.

Режисьорът Питър Джаксън каза, че е много "вълнуващо и смущаващо" да види толкова много хора. Преди прожекцията той призна, че е притеснен как ще бъде приет филмът.

"Нищо не е идеално и не може да бъде. Би било грешка да кажем, че спираме, защото сме създали идеалния филм", каза носителят на награда "Оскар" пред радио Нова Зеландия. Той призна, че до последно е правил промени.

На пресконференцията преди премиерата Питър Джаксън каза, чесе надява "Хобит: Неочаквано пътешествие" да е вълшебно филмовопреживяване.

Градският съвет на Уелингтън подготвяше премиерата на филма от месеци, като вложи в нея 820 000 щатски долара с надеждата тя и филмът да се отразят много благоприятно на туризма. В деня на премиерата говорители по националното радио поздравяваха слушателите на измисления език на хобитите, а вестниците излязоха с безплатни постери. Скулптури на филмовите герои украсиха столицата.

Създаването на трите филма от трилогията струва 500 милиона долара. Вторият от тях ще излезе през декември 2013 г., а третият - през юли 2014 г.