The Cranberries се завръщат с нов албум след 9-годишна пауза! "Roses” излиза на 27 февруари.

Бандата се радваше на сериозна популярност през 90-те години на миналия век. От албумите й са продадени 40 милиона копия в целия свят.

Четворката от Лимерик, Ирландия, се прочу с няколко планетарни хита, сред които "Linger" и "Zombie”.

През 2003 г., две години след излизането на албума "Wake Up and Smell the Coffee" групата открива, че е в задънена улица.

"През 2003 г. синът ми бе на 5 години, а дъщеря ми - на две”, разказва фронтдамата на бандата Долорес О'Риърдън. "Водех ги със себе си по турнета, но си дадох сметка, че това не е справедливо спрямо тях. А и от творческа гледна точка бяхме зациклили, така че решихме да направим пауза."

Всеки поема по свой път. Долорес се установява в Канада, където ражда още две деца. Другите членове на групата остават в Ирландия. Нещата може би нямаше да имат друго развитие, ако О'Риърдън не бе обявена за патрон на дружеството по философия в престижния Тринити колидж в Дъблин. Тя е поканена да изнесе акустичен концерт по този повод и се среща отново с музикантите от групата.

"Сякаш се бяхме разделили вчера, а бяха изминали 6 години и половина", спомня си Долорес. "Бяхме в един пъб и басистът Майк Хоуган ми каза, че е време да се съберем отново."

След това турнето на О'Риърдън за промоцията на втория й соло албум прераства в турне на сформиралата се наново група The Cranberries и музикантите изнасят 107 концерта в целия свят през 2009 г.

След края на турнето групата решава да се върне в студиото и да запише нов албум. "Не бяхме задължени, но имахме желание да го запишем”, обяснява китаристът Ноел Хоуган - брат на Майк.

На 15 март The Cranberries тръгват на световно турне, което започва с концерт в Нова Зеландия.