Американската кънтри певиица Тейлър Суифт спечели наградата за най-добра изпълнителка на Европейските музикални награди (ЕМА) на MTV в неделя вечерта във Франкфурт .

"Това е първата ми награда ЕМА, толкова съм развълнувана", каза 22-годишната Суифт, като благодари на феновете, които са гласували за нея.

Канадка Карли Рей Джепсън пък спечели наградата за най-добра песен на годината с хита "Call Me Maybe" и благодари на колегата си Джъстин Бийбър, който е допринесъл значително за успеха на песента, като я похвалил в интернет.

Тийнидолът Бийбър, който сега се опитва да предложи по-зрял стил, бе обявен за трета поредна година за най-добър изпълнител. Той обаче не присъства на церемонията.

Уитни Хюстън пък бе удостоена посмъртно със специалната награда на музикалната телевизия - "Световна икона"- за приноса й в развитието на поп музиката. Призът се връчва от 2010 г. насам. Нейни предишни носители са легендарните групи Куин и Бон Джоуви.

Събитието, организирано от телевизионния музикален канал MTV, не мина и без световната сензация в момента – рапъра от Южна Корея - Пси. На живо пяха още рапърът Питбул от Маями, Алиша Кийс, както и рокаджиите Килърс.
Домакиня на вечерната церемония беше Хайди Клум, която успешно се превръща от няколко години в телевизионна водеща в Германия, след успешната си кариера на модел.

Европейските награди на MTV се връчват от 1994 г. Наградените се излъчват след гласуване на европейската аудитория. Всяка година церемонията се провежда в един от големите европейски градове. Франкфурт на Майн вече е бил домакин на конкурса през 2001 г.