Заснемането на екшън в Япония не е никак лесна работа и изисква повече усилия, отколкото изглежда, заяви японският режисьор Такаши Миике, чиито филм "Shield of Straws" /"Сламеният щит"/, ще бъде прожектиран днес в рамките на основната конкурсна програма на кинофестивала в Кан.

Лентата е мащабен трилър за полицейски екип, който трябва да ескортира детеубиец с обявена награда за главата му през цялата страна. Въпреки че засяга важни съвременни теми, като чувството за дълг и лоялността, филмът представлява екшън от доброто старо време, изпълнен с автомобилни гонитби, стрелби и експлозии, достойни за типичните холивудски продукции в жанра.

Според Такаши Миике японското кино е забравило изкуството на екшъна и мащабните зрелищни сцени, така че решил сам да поеме предизвикателството. Но в родината му това не му се отдало. "В Япония просто е невъзможно да затвориш една магистрала за снимки и да пуснеш на пътя толкова много полицейски коли", коментира Миике.

Японските железници пък забранили на режисьора да снима филма на неговите влакове. Миике успял да постигне творческите си цели едва след като посетил Тайван, където открил добри условия за работа. Слава Богу по местните железници се движели композиции японско производство, а отсечките по магистралите не били толкова трудни за затваряне.