Ако беше жив, Боб Марли днес щеше да навърши 68 години. Изпълнителят, който почина на 11 май 1981г., може и да не е празнувал рождения си ден през последните 32 години (или го е празнувал някъде "там”?), но целият свят отбелязва празнично всяка година на 6 февруари факта, че той е живял на този свят и за краткия си живот е успял да създаде музика, която никоя нова музикална тенденция не може да заглуши. Говорили сме за "завръщането на хип-хопа”, "завръщането на r’n’b музиката” или "завръщането на алтернативния рок”, но никога не сме говорили за "завръщането на регето и музката на Боб Марли”, просто защото тя никога не си е тръгвала. Регето, и особено песните на Боб Марли, винаги са били и ще бъдат актуални, слушани, въртени по радиостанциите и споделяни във Facebook.

За поредна година и у нас се организират концерти, с които родните артисти, повлияни от Боб Марли, отбелязват рождения му ден заедно с феновете на реге иконата.

Домакин на един такъв концерт снощи – 5 февруари, беше столичния клуб "Строежа", на чиято сцена младата родна банда Rebelites беше поканила 7 гост-изпълнители, с чиято помощ изпълни най-известните и най-любимите си песни на Боб Марли. Ерол от Уикеда, Явор от Gravity Co., Лъчо от Q-Check, Деница от Music Idol, Рут Колева, NRG D и Радо от Rock A Shock се редуваха на микрофона, докато феновете се забавляваха със "Buffalo Soldier", "Mellow Mood", I Shot The Sheriff, I Know, No Woman No Cry и др.

Selector Lazy Face пък беше виновникът публиката да навлезе в Боб Марли настроение още преди концерта.

Ако сте пропуснали снощния трибют... жалко. Както каза Хрупи (която е хубаво да познавате): "Представяш ли си сега той да гледа как целият свят празнува и се забавлява на рождения му ден?" Представям си и ако навсякъде по света атмосферата е била приятелска и широко нахилена, като тази в "Строежа", няма как да не е останал доволен.

Ако сте пропуснали снощния трибют, можете да наваксате на 8 февруари. Този път мястото е столичния клуб Mixtape 5, а ако Боб Марли гледа и тогава, ще види изпълненията на Мерудия и Roots Rocket Jam Band, Samity в комбинация с вокалистите Sen I, Jahmmi Youth, VoLion и Bibi Youth, които отново ще бъдат в негова чест.